Hulp bij wonen

U wilt zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Onderstaande organisaties helpen u hierbij. Bijvoorbeeld met klusjes in en om het huis, hulp met de administratie, het doen van boodschappen en begeleiding bij vervoer naar het ziekenhuis. De diensten zijn bedoeld voor ouderen, mensen met een beperking en chronisch zieken.

U woont in Hoorn

In Hoorn kunt u terecht bij WonenPlus en MEE & de Wering. De sociaal werkers van MEE & de Wering kunnen u helpen met praktische tips, cursussen of aanvragen voor woningaanpassingen bij de gemeente. Maar ook voor ondersteuning bij het aanvragen van toeslagen kunt u bij hen terecht.

WonenPlus biedt praktische hulp aan zelfstandig wonende 65-plussers. Zoals Bibliotheek aan huis en Boodschappendienst. Er zijn gratis diensten en diensten waarvoor een kleine vergoeding wordt gevraagd. U kunt gebruikmaken van deze diensten als u lid bent van WonenPlus. Als huurder van Intermaris betaalt u € 7,50 per kalenderjaar (in plaats van € 15,05). U kunt zich hier aanmelden.  

U woont in Purmerend of Monnickendam

In Purmerend en Monnickendam kunt u terecht bij WelzijnWonenPlus. Zij bieden hulp aan 65-plussers of mensen die jonger zijn en een beperking hebben. U kunt gebruikmaken van de diensten van WelzijnWonenPlus als u lid bent. Huurders van Intermaris betalen € 3,- per maand (in plaats van € 6,-). Heeft u een inkomen dat lager is dan de bijstandsgrens? Dan is het abonnement gratis. U kunt zich hier aanmelden

Veel gevraagd over Hulp bij wonen

Medische aanpassingen en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Algemeen

Heeft u door een beperking, ziekte of ouderdom hulp nodig? Bij bijvoorbeeld uw huishouden, vervoer of het gebruik van uw woning?

En kunnen mensen uit uw omgeving u niet helpen? Dan kunt u misschien hulp krijgen van uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo regelt hulp, ondersteuning en voorzieningen voor mensen die dat nodig hebben. Daardoor kan iedereen zoveel mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wmo-hulp wordt geregeld door de gemeente waarin u woont.

Heeft u een (medisch) aangepaste woning nodig?

Dan kunt u zich aanmelden bij de gemeente waarin u woont. Want wij adverteren aangepaste woningen niet op Woonmatch. Komt er een aangepaste woning vrij? Dan geven wij dit door aan de gemeente (loket Wmo). De gemeente gaat op zoek naar een geschikte kandidaat.

In de meeste gevallen betaalt u voor Wmo-hulp een eigen bijdrage

Deze bijdrage moet u betalen aan het Centraal Administratiekantoor (CAK).

Contactgegevens Wmo in uw gemeente

Wmo Hoorn

Wmo Purmerend

Wmo Waterland